Elvytys


Ohessa video siitä mitä tämä keskuspankkien talouteen tekemä ”elvytys” käytännössä tarkoittaa !

Rahanlainaaja käyttää hänelle maanpetoksellisten poliitikkojemme (Mauno Koivisto, Sauli Niinistö ja Paavo Lipponen) selkärangattoman toiminnan seuraksena annettua rahanluontioikeuttaan myös hintakeinotteluun, esim. pörssissä. Tätä kuvataan erheellisesti sanalla ”elvytys” ja sillä pankkiiri vääristää rahan ostovoimaa miten haluaa ja milloin haluaa.

Kaikki tähän mennessä tehdyt ”elvytystoimet” ovat olleet täydellistä teatteria jota valtamediat ovat pääoman toimesta pitäneet yllä. On ”elvytetty” vain pankkeja ja finanssimarkkinoita, kun olisi pitänyt elvyttää kulutuskysyntää ja kansalaisten ostovoimaa. Tähän pankkien ”mustaan aukkoon” valutettu uusi veronmaksajien kädenojennus ei auta kansantaloutta millään tavalla.

Tuolla tyhjästä näppäilemällä luodulla rahalla saadaan pörssikurssit kiitoon ja jopa huonosti menestyvien yhtiöiden arvostustaso irti todellisuudesta.

Kun rahaa luodaan tällaisiin ”elvytys” tarkoituksiin, on mahdollista tehdä voittoa niin kauan, kun uusi raha saa hinnat nousemaan, vaikkei luotaisikaan mitään todellista uuden rahan vastineeksi. Kuplan kasvu menee jotenkin näin:

pankit lisäävät lainanantoaan -> rahan määrä kasvaa -> omaisuuksien arvot kohoavat -> yhtiöiden taseet paranevat -> vakuuksien arvot nousevat -> luottamus tulevaisuuteen kasvaa -> pankit lisäävät lainanantoaan -> rahan määrä kasvaa ja kupla paisuu.

Jossain vaiheessa – velan oton tyrehtyessä, kun lainanhoitokustannukset syövät liikaa elämiseen jäävästä rahasta (=velkasaturaatio) – tai kun pankit muuten vain vähentävät lainojen myöntämistä,  sama mekanismi, joka sai kuplan paisumaan, alkaa nyt toimia takaperin:

pankit vähentävät lainanantoaan -> rahan määrä vähenee -> konkursseja -> työttömyys kasvaa -> kysyntä ja talouskasvu heikentyvät -> deflaatio -> maksamattomat velat lisääntyvät -> pankit vähentävät lainanantoaan -> rahan määrä vähenee ja kupla puhkeaa.

Tämän mallin mukainen rahan luominen spekulatiivisiin tarkoituksiin on ollut syynä mm. 20-luvun suureen pörssiromahdukseen, Skandinavian 80-luvun pankkikriisiin, Japanin 80-luvun pankkikriisiin, Aasian 90-luvun talousromahdukseen, Iso-Britannian 2007 kiinteistökuplaan, USA:n viimeisimpään asuntokuplaan, samoin Irlannin ja Espanjan viime vuosien vastaaviin kupliin.

Mikäli tämä jatkuva buum-and-bust sykli haluttaisiin saada katkaistua, tulisi uuden rahan luomisessa huolehtia ensinnäkin, ettei rahaa luoda spekulatiivisiin tarkoituksiin ja toisekseen uuden rahan myötä talouteen tulisi tulla uutta tuotantoa ja todellisia hyödykkeitä uuden rahan vastineeksi, jottei uusi raha johtaisi nouseviin hintoihin.

Poliitikkojen tärkein tehtävä lienee ilmeisesti olla hiljaa näistä asioista, ja totella VAIN tätä rahanlainaajaa. Äänestäjien edut eivät paina mitään. Kaikki valtapoliitikkomme ja kaikki merkittävät puolueemme palvelevat näitä keinottelijapankkiireita; kansa saa heidän puolestaan vaikka kuolla.

No. Tavallaanhan se on kansan ”edustamista”. Se on kansan johdattamista kohti tuhoa, sen itsepintaisen tahdon mukaisesti.